Různé modely Tatry 815 GTC a hračky

Papírové modely
Logo Miniboxu Tatra 815 GTC

Minibox - 1:100

Na stránkách www.minibox.cz je od března 2017 zase dostupný tento malý model, u kterého můžete mít jednoduchý "krabičkový" podvozek nebo normální s koly. Je opravdu malý, ale radost dokáže udělat velkou. Fotky modelu i s rogalem a Tatrou Dr. Bauma, které jsou součástí setu vystřihovánky.K objednání za pár korun např. na Betexa.cz.

Minimodel nemá obalovou - titulní stránku

Minimodel.cz - 1:100

Na stránkách www.minimodel.cz lze tento malý model stáhnout zdarma a následně si ho můžete sami vytisknout. Ukázka jak vypadá slepený je na jejich stránkách také.

Betexa Nákladní vozy Tatra

Betexa.cz - 1:87

Jedná se o velmi jednoduchý model, který je v souboru spolu s dalšími Nákladními vozy TATRA (7 modelů, všechny v měřítku 1:87, což je mj. měřítko H0 vláčků). Na stránkách Betexa.cz jsem ho opět našel, k objednání on-line rovnou na Betexa.cz. Na stránce je i trochu vidět jak vypadá složený.

Model Tatry 815 GTC nabízený v Tatra Museum v Kopřivnici

Tatramuseum - 1:48

Téměř neznámý model, od Atelier Bestr, v měřítku 1:48, který je stále k dostání na stránkách shop.tatramuseum.cz. Model je určený pro papírové modely začátečníky. Na stránkách e-shopu Tatra Musea je také ještě k dostání model velikosti HO - 1:87. Až po čase jsem na webu našel na Fleru Atelier Bestr a i tyto modely - 1:48 a 1:87

ABC Déčko 7

ABC Déčko - 1:43

Tento model z časopisu ABC (ročník 31 / 1987 / číslo 23), později i z jeho samostatné přílohy Déčko (číslo 7), se od devadesátých let stal asi nejrozšířenějším papírovým modelem Tatry 815 GTC. Nyní už to takový hit není, ale je pěkný a jeho dostupnost je stále slušná - viz bazary či Aukro. Autorem je Michal Antonický, stejně jako v případě modelu ve slovenském Mini Zenitu.
Podívejte se jak se model dá doladit přidáním vlastních detailů nebo vylepšit konstrukci pár drobnostmi nebo jen prostě a pěkně složit.

Elektrón Mini Zenit

Mini Zenit - 1:43

Krátká historie a skeny ze slovenského časopisu Elektrón (Mini) Zenit, kde se objevila téměř totožná Tatra 815 GTC jako v českém ABC. Na stránce jsou uvedené i drobné rozdíly mezi oběma verzemi. Autorem je Michal Antonický.

Albatros

Albatros - 1:32

Do nedávna toto býval ten nejlepší dostupný model. Byť jeho dostupnost se v posledních letech omezovala jen na prodej přes bazary či Aukro. Ale v porovnání s těmi výše uvedenými byl tento jednoznačně největší a nejdetailnější model. Autorem je Richard Vyškovský. Na stránkách papirove-modely.cz je mnohot galerií, kde si můžete prohlédnout auto i s Babetou či vylepšení přidáním průhledných oken a interiéru.

Ripper Works 51

RipperWorks - 1:32

Zřejmě nejdokonalejší současný model Tatry 815 GTC. Dodává se i s plastovými fóliemi pro okna. Interiér je kompletně zpracován jak v kabině řidiče tak i v nástavbě. Detaily na bocích auta jsou úchvatné. Krásná ukázka toho jak se tento model dá postavit od ing. Zoltána Prokeina ze Slovenska.
Na strákách www.Ripper-Works.com si tento model stále můžete koupit, je tam vidět i pár náhledů od Zoltána i 3D model. Také je tam ke stažení drobná oprava a můžete si případně i dokoupit vzorek pro pneumatiky.

Čtyři různé modely Tatry 815 GTC z papíru vedle sebe.
Hračka Tatra 815 GTC od firmy KADEN - 1:43
Kaden Tatra 815 GTC
Podle všeho, hračka Kaden vznikla už v době před startem expedice. Samotná expedice jich několik vezla sebou jako dárek VIP obchodním kontaktům. Dnes jsou známé dvě verze, přičemž rozdíly jsou v hladkých či vzorkovaných kolech a hnědých či zelených konturách interiéru kabiny řidiče. Porovnejte sami "hladkou" verzi na www.automodely.sk vs. "zubatou" verzi.
Kontaktoval jsem v roce 2008 firmu Kaden s.r.o. s otázkou ohledně tohoto modelu. Odpověď byla vřelá, ale nepotěšila. Žádné staré skladové zásoby nemají, model více jak 10 let již nevyrábějí a nic k němu již nemají, ani mi nemohli už podat jakékoliv jiné informace. Nyní vyrábějí spíše modely než takovéto jednoduché hračky.
Brassica Models resinová stavebnice 1:72
Brassica Models - Tatra 815 GTC
V roce 2018 vydala česká Brassica Models resinovou stavebnici v měřítku 1:72. Kit obsahuje kvalitní odlitky, velkou leptanou planžetu, obtisky a film na skla.
Na stránkách je přímo i eshop, kde je model zatím skladem.

Drobné upozornění - resinové modely nejsou tak jednoduché jako papírové modely.